sisarukset newborn -kuvauksessa
Newborn -kuvaus itsessään on jo monesti perheelle jännittävä kokemus. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä vaikka parivuotias taapero, voi vanhempien stressikäyrä nousta aivan uusiin ulottuvuuksiiin jo pelkästä kuvauksen ajattelusta. Toivon että viimeistään luettuasi tämän artikkelin, voit kuitenkin huokaista ja lopettaa murehtimisen.
Sisaruskuvat ovat ihania, valtaosa perheistä haluaakin ikuistaa isomman sisaruksen newborn -kuvauksen yhteydessä myös vauvan kanssa kahdestaan. Kuvat isommasta sisaruksesta katselemassa, halailemassa, silittelemässä ja pusuttelemassa perheen tuoreinta tulokasta ovat hellyyttäviä. Sisaruskuvat ovat myös valtavan tärkeitä muistoja niin vanhemmille kuin lapsille itselleen ja niiden arvo vain lisääntyy vuosien myötä.
Toisinaan vanhemmat kuitenkin miettivät, ottavatko kuvauksiin sisaruksia mukaan ollenkaan. Omissa kuvauksissani sisaruskuvat kuuluvat kuvauksen hintaan, siinä missä perhekuvatkin. Suunnittelemme kuvausta ennakkoon ja teen aina alustavan suunnitelman myös siitä, missä kohtaa kuvausta mitkäkin kuvat otetaan.
Sisaruksen ikä ja luonne vaikuttaa paljon siihen minkälaisia sisaruskuvia lähdenperheelle suunnittelemaan. Isompi lapsi kykenee jo monesti ottamaan kapaloidun rauhallisen vauvan hetkeksi syliin, kun pienemmän sisaruksen kanssa on monesti helpompi kuvata tämän käydessä silittelemässä säkkituolilla olevaa vauvaa.
Koska sisaruksen ottaminen mukaan newborn -kuvaukseen voi tuntua monesta vanhemmasta ehkä hivenen stressaavalta, listasin mielestäni viisi parasta vinkkiä valmistautua kuvaukseen.
1. Ole rauhallinen ja kärsivällinen. Luota kuvaajaan.
Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista, joten varaa itsellesi kuvauspäivää varten normaalia enemmän kärsivällisyyttä. Luota kuvaajaan. Valitsemasi kuvaaja on varmasti kuvannut lapsia ja perheitä aikaisemminkin ja hänelle on kertynyt kokemusta monenlaisista tilanteista. Kuvaajalla on monesti taskussaan myös kikkoja jopa niiden vilkkaampien taaperoiden varalle. Itse suosin pienten sisarussten kanssa kuvauksissa aina ensisijaisesti erilaisia leikkejä, pelejä tai tehtäviä, joiden avulla kuvat tulevat lähes huomaamatta.
2. Kerro lapselle tulevasta kuvauksesta.
Kerro tulevasta kuvauksesta, näytä hänelle kuvaajan ottamia kuvia ja vaikka kuvia/videoita myös kuvaajasta, jos sellaisia on saatavilla. Näytä lapselle jo kotona miten vauvaa hoidetaan, silitetään, pussataan ja anna hänen kokeilla näitä asioita. Anna isomman lapsen harjoitella vauvan pitämistä sylissä jo kotona ohjattuna/valvottuna.
3. Anna kuvaajalle tilaa.
Anna kuvauksessa kuvaajalle tilaa toimia lapsen kanssa, etenkin jos lapsi ei kauheasti ujostele kuvaajaa. Ole kuitenkin valmiina lähtemään tarvittaessa juoneen mukaan. Jotkut lapset kuuntelevat paremmin vieraalta aikuiselta saatuja ohjeita, kuin omalta vanhemmalta. Pienemmät lapset mielellään esittelevät myös vieraalle aikuiselle taitojaan, kuten miten he osaavat hoitaa vauvaa tai laskea vaikka vauvan varpaat.
4. Huomioi pienet asiat.
Valitse lapselle vaatteet, joissa hänen on helppo ja mukava liikkua. Vaatteet/asusteet eivät saisi hankaloittaa lapsen toimimista kuvauksen aikana tai ärsyttää häntä niin, että hän repii niitä kuvauksen aikana pois päältään. Etenkin pienten tyttöjen hiukset saattavat helposti olla silmillä, minkä takia kannattaakin miettiä voisiko vaikka otsatukan laittaa pienelle ponnarille. Näin sitä ei tarvitse kuvaajan, vanhemman tai lapsen itse sutia koko ajan pois kasvoilta kuvauksen aikana.
5. Rauhoita aikataulu.
Pyri kiireettömyyteen ja varaa runsaasti aikaa kaikkeen tekemiseen kuvauspäivänä. Newborn -kuvauksiin saapuvat asiakkaani saavat aina aikaikkunan, jonka sisällä saapua studiolle, jotta kotoa päästäisiin lähtemään mahdollisimman rauhallisesti.
Toivottavasti nämä vinkit rauhoittivat mieltä tulevaa kuvausta kohtaan <3